Chat with us, powered by LiveChat
Professional Scientific Blog-Political Activity Blog

Υποψήφιος για βουλευτής

Γιατί να ασχοληθεί κανείς με την Πολιτική

Οι εκλογές του Ιουλίου  για την ανάδειξη νέας κυβέρνησης πλησιάζουν και αυτό προκαλεί διάφορες σκέψεις στον καθένα μας: Από πλήρη αδιαφορία έως και πρόθεση  συμμετοχής και προσφοράς σε αυτές.

Καταρχήν  θα πρέπει να αναλογισθεί κανείς το κοινωνικό και πολιτικό κλίμα που επικρατεί. Η Ελλάδα μετά  τα λάθη του παρελθόντος προσπαθεί να  ανασάνει και να δει το μέλλον με αισιοδοξία. Μετα το 2010 η πολιτική και  οικονομική διαχείριση της κρίσης προκάλεσε έντονους τριγμούς στην ελληνική οικογένεια και την κοινωνική δομή.  Υπερφορολόγηση, ανεργία,  ανασφάλεια και χειρισμοί σε εθνικά θέματα σημάδεψαν και δίχασαν την ελληνική κοινωνία.  Θα περιέμενε καείς ότι η κρίση θα δημιουργούσε νέες αξιόπιστες πολίτικες προτάσεις και στρατηγικές.  Αυτό όμως δεν έγινε δυνατόν στην πράξη. Επιπλέον η επιθετική – τιμωρητική ψήφος των πολιτών σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις ανέδειξαν δυνάμεις που ήταν ιδεολογικά και διαχειριστικά ανεπαρκείς για άσκηση αποτελεσματικής διακυβέρνησης. Κατά την γνώμη μου, για την επόμενη ημέρα, οι υπάρχουσες πολιτικές δυνάμεις θα πρέπει να ανανεωθούν με την συμμετοχή ανθρώπων, χωρίς πολιτικό παρελθόν και ευθύνες,  αλλά με εκπαίδευση, γνώσεις και βιωματική εργασιακή εμπειρία. Η Ελλάδα γνώρισε τους επαγγελματίες ιδεολόγους και πολιτικούς. Είναι ώρα να δοκιμάσει έμπειρους ανθρώπους από την πρώτη γραμμή της εργασιακής δραστηριότητας.

θα μπορούσε κάποιος να αναρωτηθεί εάν είναι σωστό  κάποιος να ασχοληθεί με τα κοινά, εάν είναι σωστό να αφήσει την εργασιακή του δραστηριότητα για να προφέρει  στην διαχείριση της χώρας. Υπάρχουν πολλές προσεγγίσεις.

Η μια προσέγγιση είναι η ενασχόληση με τα κοινά, για προσωπική προβολή, και φιλοδοξία για απόκτηση εξουσίας, χωρίς να υπάρχει ουσιαστική διάθεση – πρόταση για προσφορά στο κοινωνικό σύνολο. Αυτή η προσέγγιση έχει καταγραφεί κατ’ επανάληψη στις τελευταίες δεκαετίες της πολιτικής σκηνής στην Ελλάδα, έχει υποστεί σοβαρή κριτική και είναι μια από τις πολλές αιτίες απαξίωσης της σημερινής πολιτικής πραγματικότητας. 

Μια δεύτερη  προσέγγιση  είναι η αποχή από τις δραστηριότητες αυτές. Στο γενικότερο κοινωνικό και πολιτικό κλίμα που ζούμε σήμερα, με την αμφισβήτηση και κριτική που ασκείται στα πρόσωπα και στις πολιτικές δομές της χώρας μας,  η αποχή, η αδιαφορία  και η απαξίωση  είναι μια επίσης καταγραμμένη προσωπική στάση και αντίδραση.

Υπάρχει όμως και μια τρίτη εκδοχή, η πιο ιδεολογική, που υποστηρίζει ότι μέσα σε ένα αρνητικό πολιτικό και κοινωνικό κλίμα, όλοι όσοι έχουν τεχνοκρατική γνώση και εμπειρία, σε διαφόρους τομείς που προσεγγίζουν κοινωνικά ζητήματα, θα πρέπει να ενεργοποιηθούν. Δεν πρέπει κατ’ ανάγκη να είναι επαγγελματίες πολιτικοί, αλλά άτομα, που είτε λόγο εκπαίδευσης είτε λόγο εργασιακής εμπειρίας, γνωρίζουν ζητήματα που αφορούν το κοινωνικό σύνολο. Μέσα από τους θεσμούς και δραστηριότητες του Ελληνικού Κοινοβουλίου μπορούν να συμβάλουν θετικά σε βήματα προόδου.

Σαν ενεργός πολίτης της Νίκαιας, της Λάρισας και του Νομού Λαρίσης, μιας Ελληνικής-Ευρωπαϊκής κοινοτικής δομής  μεσαίου μεγέθους, με προβλήματα αλλά και δυναμική ανάπτυξης, προτείνω την τρίτη προσέγγιση, την γενική ενεργοποίηση όλων όσων έχουν γνώση, εμπειρία αλλά και διάθεση να προσφέρουν για το καλό και την ευημερία του νομού. Προτείνω σαν κυρία τοπικά θέματα συζήτησης, κατά την προεκλογική περίοδο, την φιλική για τον πολίτη οικιστική ανάπτυξη, την ποιότητα ζωής στον νομό, την προστασία και την βελτίωση του αστικού και αγροτικού φυσικού περιβάλλοντος, τους μηχανισμούς πρόληψης και  αντιμετώπισης κοινωνικών κρίσεων, τις πνευματικές, εικαστικές και υγειονομικές δραστηριότητες και υπηρεσίες,  και τον ρόλο (που συνήθως δεν συζητείται) και την προσφορά (που συχνά δεν  αξιοποιείται), των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων στην κοινωνική ζωή και ανάπτυξη του νομού. Επιπλέον προτείνω σαν κυρία γενικά  θέματα συζήτησης τον περιορισμό της υπερφορολόγησης, την δημιουργία νέων θεάσεων εργασίας και την ασφάλεια σε όλα τα επίπεδα

Αναγνωρίζω ότι πολλά από τα ανωτέρω θέματα έχουν συζητηθεί εκτεταμένα κατά το παρελθόν.  Οι γενικότερες όμως αρνητικές πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες, ίσως να επιβάλλουν την εκ νέου σύγχρονη και τεχνοκρατικά αποτελεσματική προσέγγιση αυτών των ζητημάτων και την επικαιροποίηση των προτεραιοτήτων.

Προσωπική μου επιλογή είναι η ενεργοποίηση με την έννοια της συμμετοχής στα κοινά της πάλης και του νομού μας. Επιφυλάσσομαι στο εγγύς μέλλον να τοποθετηθώ με προτάσεις σε ζητήματα που από τεχνοκρατικής πλευράς γνωρίζω, και επιπλέον είμαι διατεθειμένος να συμμετάσχω σε εποικοδομητικό διάλογο, με όσους έχουν ανάλογα ενδιαφέροντα, για τις προτεραιότητες και τις δράσεις των αυριανών εκπροσώπων μας στην Βουλή των Ελλήνων.

Θεόφιλος Καραχάλιος  

Καθηγητής Ορθοπαιδικής  Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Υποψήφιος Βουλευτής

Νέα  Δημοκρατία

ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ ΘΕΟΦΙΛΟΣ-ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ-ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *